Golirea manuală a vezicii unui câine sau a unei pisici

Post Reply
User avatar
FYI
Posts: 1883
Joined: Tue May 15, 2007 2:16 pm

Golirea manuală a vezicii unui câine sau a unei pisici

Post by FYI »

Cum să goleşti vezica urinară a animalului de companie

Image
Image

Anumite traumatisme pot afecta capacitatea animalelor de a urina. Aceasta este o situaţie gravă, care poate deveni fatală în cazul în care îngrijitorul animalului nu ştie cum să declanşeze manual urinarea. Acest procedeu este cunoscut sub termenul de „exprimare” sau „golire” a vezicii urinare.

Medicul veterinar îţi va arăta cum să procedezi, şi este foarte important să urmezi cu grijă instrucţiunile acestuia. În cazul în care veterinarul nu îţi pune la dispoziţie aceste informaţii, va trebui să găseşti un alt medic dispus să te ajute. Această pagină oferă explicaţii cu privire la '''procedeul de golire manuală a vezicii''', dar nu poate înlocui sfatul unui medic veterinar.

Vezica urinară a animalului tău trebuie să fie golită complet de cel puţin trei ori pe zi (la fiecare 8 ore). Unele animale rănite pot pierde cantităţi mici de urină în timpul zilei. Şi în aceste situaţii este însă important ca tu să goleşti complet vezica animalului, pentru a preveni apariţia infecţiilor. Astfel se va reduce şi cantitatea de urină care intră în contact cu pielea animalului, şi care poate provoca la rândul ei leziuni.

Unele animale rănite nu au abilitatea de a elimina urina, deşi încearcă să o facă. Aceste animale nu vor urina decât atunci când vezica este atât de plină încât se revarsă. Dacă le goleşti manual vezica, urina nu va rămâne prea mult timp în corp, şi nu va putea să creeze un mediu propice dezvoltării microbilor. Declanşarea urinării va preveni şi mărirea excesivă a vezicii. Dacă aceasta se măreşte, animalul de companie îşi poate pierde capacitatea de a urina normal chiar şi după ce redobândeşte controlul asupra vezicii.

Dacă există traumatisme în zona coloanei vertebrale sau a spatelui animalului, cistita (inflamarea vezicii în urma unei infecţii) poate deveni o problemă serioasă de sănătate. Dacă nu este tratată, o infecţie urinară poate cauza moartea în numai câteva zile. O igienă corespunzătoare a vezicii este necesară pentru sănătatea animalului, fie că acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fie că nu, şi fie că este total sau parţial infirm.

Mai jos sunt prezentate cele mai comune simptome ale unei infecţii ale tractului urinar [[Urinary tract infection]]:
  • Posterior umed sau pe care se pot observa picături de urină, sau culcuş umed
  • Miros neplăcut al urinei şi posibilitatea ca animalul să se lingă mai des în zona genitală
  • Urină cu urme de sânge sau de culoare închisă
  • Depresie, pierderea poftei de mâncare, temperatură tot mai mare pe măsură ce infecţia avansează
Reţine că este important să duci imediat animalul de casă la veterinar dacă simptomele sunt severe.

Tratamentul medical de prevenire va ajuta la evitarea infecţiilor. Colaborează cu veterinarul tău pentru stabilirea celui mai bun tratament medicamentos, pentru analiza pH-ului şi recoltarea urinei, precum şi pentru a învăţa cum să goleşti manual vezica animalului. Urina neeliminată din vezică poate deveni un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor.

Va trebui să goleşti manual vezica animalului tău până când acesta este capabil să elimine urina de unul singur. În cazul în care ai un animal de casă cu handicap permanent, va fi necesar să-i goleşti manual vezica de cel puţin trei ori pe zi pentru tot restul vieţii acestuia. Pentru ca îngrijirea pe care i-o acorzi să fie una de succes, trebuie să dobândeşti aptitudinile necesare şi să devii din ce în ce mai eficient.

Această pagină descrie procedeul de golire a vezicii… însă ''trebuie'', înainte de toate, să consulţi medicul veterinar.

Sute de mesaje de pe forumul nostru îţi spun „Nu îţi fă griji!”. După foarte scurt timp, acest lucru va deveni uşor atât pentru tine, cât şi pentru animalul tău de companie.

Câine de talie mică

Ţine animalul într-o poziţie verticală.

Image

Localizează vezica. Testează zona prin palpare uşoară, pornind de la ultimele coaste spre posterior, până găseşti vezica. Degetul mare trebuie să fie de o parte a abdomenului şi restul degetelor de cealaltă parte.

Image

Exercită uşor presiune pe ambele părţi şi vezi dacă animalul elimină urină. Dacă acest lucru nu se întâmplă, deplasează-te pe o altă zonă de pe vezică şi încearcă din nou.

Acesta este locul corect.

Image

E posibil ca animalul să ridice coada atunci când exerciţi presiune pe locul corect.

Image

De obicei urina va fi eliminată cu un jet destul de puternic. Când acesta devine atât de slab încât nu mai cad decât picături, vezica a fost golită suficient. Acest procedeu nu este dureros pentru animal, ci adesea îi provoacă o senzaţie de uşurare.

Image

Câine de talie medie sau mijlocie

Poziţionează-ţi mâinile pe părţile laterale ale câinelui, după cutia toracică. În acest caz, degetele mari rămân sprijinite uşor de spatele animalului.

Image

Exercită presiune apăsând degetele în interior şi în sus. ''Nu'' aplica presiune direct pe o coloană rănită, mai ales în cazul în care câinele suferă de hernie de disc.

Image

Dacă îţi obosesc mâinile, ia o pauză, apoi începe din nou. Pe măsură ce vezica se retrage, poate fi necesar să te opreşti pentru a muta mâinile într-o poziţie mai bună. Continuă să exerciţi presiune până când vezica este goală.

Image

Câine de talie mare

Golirea vezicii cu ajutorul pumnilor, pentru a exercita o presiune mai fermă

Şi eu încerc să învăţ cum să golesc astfel vezica animalului meu de casă, şi am descoperit că îmi este mult mai uşor, fiind femeie, să folosesc ambii pumni, fie cu degetele mari îndreptate înainte, fie cu degetele mari îndreptate spre mine în timp ce apăs vezica. Poate că nu am forţa necesară în mână şi degete, sau poate că aplicam prea multă presiune pe vârfurile degetelor, dar nu am reuşit să declanşez urinarea înainte să utilizez tot pumnul. Doar astfel am putut să exercit o presiune mai mare, pentru că am folosit o parte mai mare a mâinii şi nu doar vârfurile degetelor. Toate sfaturile incluse aici în legătură cu poziţionarea mâinii pe o vezică plină sunt pertinente. Cea mai dificilă parte este învingerea rezistenţei sfincterului, aşa că trebuie să exerciţi o presiune fermă la început, însă odată ce câinele începe să urineze nu vei mai întâmpina alte obstacole. Eu ajut câinele să elimine o cantitate cât se poate de mare de urină, apoi aştept un moment şi încerc din nou, eliminând de această dată o cantitate dublă, iar procedeul îl repet de aproximativ 10 sau 12 ori în fiecare sesiune. Poţi palpa vezica dacă aceasta nu prezintă dilatări anormale. Trebuie doar să găseşti punctul care funcţionează în cazul câinelui tău şi să repeţi acţiunea de mai multe ori în timpul aceleaşi sesiuni. Am întrebat un medic veterinar de la spitalul universităţii locale de medicină veterinară dacă este în regulă să folosesc această metodă şi mi-a spus că o mare parte din studentele de sex feminin preferă să procedeze astfel. Sper să fie folositoare cuiva aceste informaţii. Mult noroc, şi nu vă descurajaţi.
Martha

Cum să ţii un câine de talie mare în poziţia potrivită

Eu am construit o „staţie pentru golirea vezicii”. Veranda din spate are căpriorii descoperiţi, aşa că am fixat o tijă de metal în căprior, iar de tijă am agăţat nişte scripeţi mici, pe care am ataşat o sârmă pentru întins rufele. La un capăt al sârmei am prins o clamă pe care o putem agăţa de hamul lui Porkchop, pe celălalt capăt urmând să călcăm pentru a menţine fixă poziţia câinelui.

Staţie pentru golirea vezicii unui câine paralizat de talie mare

Pentru a goli mai uşor vezica femelei noastre labrador de 35 de kilograme, eu şi soţia mea am proiectat o staţie simplă, dar foarte eficientă. Sunt necesare doar (1) o scară cu două braţe, (2) o tijă, şi (3) un bandaj suspensor. Pe tijă am prins şi câteva cuie, în mai multe părţi (pentru a putea fixa mânerele bandajului care sprijină abdomenul câinelui şi a ajusta înălţimea acestuia). În primul rând, folosim bandajul pentru a ajuta câinele să stea în picioare şi să intre sub scară. Odată ajuns acolo, tragem tija prin cele două mânere ale bandajului. Apoi aşezăm bara pe una dintre treptele scării la un capăt şi pe bara orizontală a scării la celălalt capăt. Ajustăm înălţimea bandajului folosind cuiele bătute pe tijă. Apoi dăm drumul bandajului, iar acesta va susţine greutatea câinelui. După aceea, folosind ambele mâini, exercit presiune pentru a declanşa urinarea. Este uimitor cum animalul se lasă de unul singur pe bandaj într-o poziţie în care vezica urinară devine mult mai uşor de găsit şi golit. Întregul proces durează numai 5 minute, şi, dacă este necesar, poate fi dus la bun sfârşit de către o singură persoană (pentru un câine de 35 de kilograme!).

Image

Golirea vezicii unui câine care stă culcat

În fine, căţeaua mea cântăreşte 21 de kilograme, şi este extrem de dificil, ba chiar imposibil, să îi golesc vezica dacă stă în picioare. Astăzi de dimineaţă am aşezat-o pe o parte pe pătuţ şi am început să-i masez abdomenul, exercitând o presiune uşoară dar fermă, aşa cum am învăţat de pe acest site, pornind de unde se termină cutia toracică şi folosind degetul mare de la mâna dreaptă pe o parte şi restul degetelor pe cealaltă parte, în timp ce mâna stângă i-am pus-o pe spate pentru a o ajuta să împingă.

Nu am putut efectiv să simt "acel" balonaş, dar urina a început să iasă! Am încercat din nou la ora 10 dimineaţa şi a funcţionat.

Golirea vezicii unui câine de 38 kg folosind un bandaj suspensor

Am un labrador de 38 de kilograme şi, pe durata unei întregi săptămâni, a fost nevoie să îi golesc manual vezica, şi iată ce am făcut. La fiecare şase ore i-am aşezat un bandaj suspensor (un prosop făcut sul) sub burtică şi am dus-o în zona special amenajată unde se uşurează. Apoi am mutat bandajul în faţa membrelor posterioare şi am ridicat-o cu o uşoară mişcare bruscă. Câteodată era fost nevoie să o ridic de 3 sau 4 ori astfel. Dacă ai un câine mai mic poţi folosi un bandaj mai subţire. În orice caz, trebuie să te consulţi mai întâi cu veterinarul. Tot ce pot să spun e că, în cazul meu, a funcţionat. A existat o singură dată în care nu am putut să o fac să urineze, dar i-am dat nişte apă şi în douăzeci de minute s-a rezolvat.

Ciobănesc German mare

Am un Ciobănesc German mare, iar când încercam să îi golesc vezica trebuia să exercit o presiune constantă, iar el nu se putea ţine de unul singur în picioare. Ce am făcut a fost să folosesc un ham în faţă (am folosit un ham normal, cu clame, dar în comerţ se găsesc şi hamuri speciale pentru ridicarea picioarelor din faţă) şi un cearşaf în spate (ideal e să foloseşti un cearşaf absorbant special dacă ai unul). Duc câinele în braţe până pe cearşaf, apoi îi aşez picioarele din faţă astfel încât să se poată sprijini pe ele, şi mă aplec peste spatele său, ridicându-i şoldurile şi ţinându-le sus între picioarele mele. Apoi, cu palma deschisă şi degetele lipite, îi apăs vezica până se goleşte. A trebuit să repet acest procedeu mai bine de o săptămână până să reuşesc să îl fac să se uşureze fără să ne stropim cu urină, atât eu cât şi câinele. Îţi trebuie dăruire şi forţă fizică, dar, la fel ca în cazul multor altor lucruri, poţi să devii mai bun exersând constant.

Golirea vezicii unui câine de talie mare în cărucior

Îi golesc vezica lui Waffles fără să-l scot din căruciorul său. Mă aşez în spatele lui, cu picioarele în jurul roţilor (folosim un cărucior cu şa fixă). Îmi bag mâinile între barele căruciorului (pe sus), şi apăs ambele părţi ale vezicii în acelaşi timp.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Acest câine de talie mare este ţinut în poziţie verticală de cărucior. Apleacă-te printre bare şi aşează-ţi mâinile pe abdomenul câinelui, în faţa coapselor.

Image

Încearcă să găseşti vezica apăsând cu degetele părţile laterale ale abdomenului. După ce o localizezi, exercită presiune pentru a începe să o goleşti.

Image

Observă cât de mult este apăsat abdomenul spre interior în timp ce vezica animalului este golită. Trebuie să apeşi, să te opreşti puţin, apoi să repeţi mişcarea până când urina încetează să mai fie eliminată.

Image

Pisici

Image

Golirea vezicii unei pisici care stă culcată

Cred că eu abordez o metodă diferită pentru a-i goli vezica lui Jaime din cauză că ea suferă de pareză (slăbiciune) a membrelor posterioare, nefiind complet paralizată. Şi-a păstrat în mare parte sensibilitatea vezicii şi un anumit grad de control asupra sfincterului. Nu scapă urină decât atunci când face o infecţie şi nu mai poate urina deloc de una singură. Cu toate acestea, se deplasează aidoma unui animal paralizat, târându-şi corpul. Sfincterul ei este foarte îngust, cu un tonus excesiv, iar din această cauză golirea vezicii este destul de dificilă. Nu am reuşit deloc să o fac să urineze în timp ce stătea în picioare, în pofida sesiunilor lungi de câte o săptămână în care am fost instruită de către medicul şi asistentul veterinar.

O aşez pe Jaime pe o măsuţă iar eu stau pe un taburet, astfel încât să mă pot apleca puţin deasupra ei. O culc pe partea dreaptă, pe un prosop moale, o mângâi pe spate şi vorbesc cu ea pentru a o ajuta să se relaxeze. După aceea, când simt că e îndeajuns de calmă, îmi pun mâna dreaptă pe spatele ei, şi, cu stânga, îi găsesc vezica şi îmi fac mâna căuş în jurul ei. Apoi îmi folosesc mâna stângă şi ambele degete mari pentru a prinde ferm vezica şi a o împinge spre coadă. Vezica se va „rostogoli” şi poate fi nevoie să îţi repoziţionezi mâna şi degetele pentru a o găsi din nou.

Folosirea metodei „păpuşii de cârpe” pentru a goli vezica unei pisici

Pentru mine, cea mai simplă metodă este să ţin motanul de subsuori, astfel încât posteriorul şi picioarele din spate să atârne libere deasupra toaletei. Apoi, cu degetul, trebuie să găseşti marginea cutiei toracice, mai jos de care vei putea simţi forma rotundă şi moale a vezicii, care devine mai fermă cu cât vezica este mai plină. Strânge uşor vezica între două degete, mişcând degetele în jos, spre partea din spate a motanului, iar acesta va începe să urineze fără probleme. Animalul se poate simţi mai confortabil în această poziţie dacă se reazemă cu picioarele de sol. Dacă pisica îşi poate controla membrele posterioare, este posibil să nu o deranjeze că atârnă în aer. Trebuie să încerci cu răbdare mai multe metode până o găseşti pe cea potrivită pentru tine şi pisica ta. (Notă: Acest procedeu nu este recomandat în cazul pisicilor cu traumatisme recente.)

Două modalităţi de a goli manual vezica

Vezica lui Kat se găseşte câteodată în aproprierea cutiei toracice, în timp ce în alte momente e mai aproape de coadă, în mijlocul corpului sau în lateral (în funcţie de cât îi este de plin colonul…). Îi golesc vezica lui Kat în două feluri: fie pornesc de dedesubt, folosindu-mi degetul mare pe o parte şi primele două degete pe cealaltă, cu ultimele două degete acţionând ca o frână care opreşte deplasarea vezicii; fie pornesc de deasupra coloanei, ţinând mâinile astfel încât podurile palmelor să fie aproape de a se atinge, în timp ce, cu 3 sau 4 degete, încerc să localizez vezica. Când simţi ceva asemănător unei „mingi de cauciuc”, ai găsit vezica! E singurul organ pe care îl poţi percepe astfel. Poţi exercita presiune de deasupra sau, de asemenea, poţi să ţii vezica pe loc cu o mână în timp ce exerciţi presiune de dedesubt cu cealaltă mână.

Golirea vezicii unei pisici deasupra lădiţei cu nisip

Să goleşti manual vezica unui animal poate fi dificil la început, dar devine mai uşor dacă ai răbdare şi exersezi des. Mama o ajută pe Mimosa să urineze de două ori pe zi, deşi nu prezintă simptome de incontinenţă. Îi este dificil să intre şi să iasă din lădiţa cu nisip, aşa că mama o ia în braţe şi îi goleşte vezica deasupra lădiţei, în general la aceleaşi ore în fiecare zi.
Trebuie să pui mâna chiar dedesubt de coaste şi să strângi, coborând mâna spre şolduri. De obicei poţi să simţi vezica ca pe un bulgăre rotund şi tare. Vezica este alunecoasă şi o poţi pierde uşor. Luni în şir, Mimosa a avut obiceiul de a se tresări şi a ne face să pierdem vezica.

Atunci când vezica apasă pe şolduri – şi, în consecinţă, nu se mai poate deplasa – poţi să exerciţi presiune pentru ca urina să fie eliminată.

Golirea vezicii unei pisici care nu stă locului

Mângâi motanul cu mâna dreaptă, iar cu cea stângă îi găsesc vezica. Eu pornesc de sub coaste, ca nu cumva să-mi scape, dar o găsesc întotdeauna între şolduri. Apoi strâng, repoziţionându-mi mâna dacă este necesar. Sincer vorbind, îmi dau seama că am găsit locul corect atunci când penisul/scrotul încep să aibă mici spasme (câteodată apare şi un strop micuţ de urină). Nu am auzit de alţi motani la care să se întâmple asta, dar poate fi din cauză că animalul meu nu a fost castrat. De obicei, urina este eliminată cu un jet foarte puternic, care poate ţâşni până în capătul celălalt al camerei. Nu exagerez când spun că are forţa unui furtun de pompieri!!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Această pisicuţă are probleme de echilibru şi coordonare. (Şi-a pierdut, de asemenea, un picior din spate şi coada.) Este uşor de manipulat deoarece cântăreşte numai 2,25 kg. Aceasta este poziţia de bază în care pisica este ţinută deasupra lădiţei cu nisip atunci când i se goleşte vezica.

Image

În această imagine, vezica este strânsă cu mâna dreaptă, în timp ce, cu mâna stângă, sprijinim corpul pisicii. Vezica a fost imobilizată între şolduri.

Image

Observă cât de mult se comprimă vezica pe măsură ce se goleşte.

Image

Pisicuţele se pot opune golirii vezicii

Îi golim manual vezica Mimosei de aproape trei ani, iar ea ÎNCĂ protestează foarte zgomotos. RRRRROOOOUUUU!!!!!! Din fericire nu se mai zbate ca înainte. Motanul Legume mârâia şi zgâria, dar pe el îl durea vezica. Pe Mimosa nu o doare.

(Notă: Dacă pisica ta deţine controlul asupra vezicii, dar are dificultăţi în a folosi o lădiţă cu nisip obişnuită, consultă şi articolul despre lădiţe cu nisip pentru animalele cu handicap [[Litterbox for handicapped pet]]).

Cateterizarea

Cateterizarea poate fi o opţiune pentru câinele tău mascul. La femele este mult mai complicat şi procedura poate fi de obicei realizată doar de către un medic veterinar. Veterinarul tău te poate instrui cu privire la cateterizarea câinelui la domiciliu, şi îţi poate da şi ustensilele necesare. '''''NU încerca să introduci cateterul fără să te ghideze un medic veterinar! ''''' Dacă procedura nu este realizată corect, câinele poate suferi răni grave, posibil fatale.

Utilizarea unui procedeu steril

Am folosit gel lubrifiant (K-Y) la tub, dar am citit undeva că îl poţi cumpăra şi în ambalaje individuale, care menţin produsul steril, pentru că de fiecare dată deschizi un pachet nou. Eu puneam gelul pe o farfurie curată, dar poţi să îl pui pe tifon, pentru mai multă siguranţă. Am avut întotdeauna la îndemână săpun antibacterian sub formă de gel, care nu necesită clătire. De asemenea, am folosit un al doilea tub plin cu soluţie de sterilizare la rece. De fiecare dată când scoteam catetere dintr-un tub, le puneam pe cele folosite în celălalt tub. Astfel evitam folosirea aceluiaşi cateter de mai multe ori în aceeaşi zi şi mă asiguram că toate cateterele erau perfect sterile, pentru că fuseseră sterilizate la rece pentru cel puţin 24 de ore. Am în jur de doisprezece catetere pe care le folosesc prin rotaţie, mutându-le dintr-un tub în altul.

Mă spălam pe mâini, pregăteam toate cele necesare, inclusiv pe Waffles, şi apoi mă spălam pe mâini din nou. Pe Waffles îl curăţam cu şerveţele umede pentru bebeluşi. Nu am vrut să folosesc ceva mai puternic pentru a nu-l irita. Pentru mâini utilizam apoi gelul antibacterian. Retrăgeam prepuţul câinelui. Dacă exersezi destul de des, vei reuşi să îl ridici folosind o singură mână, sau măcar să îl ţii ridicat cu o mână. Apoi îmi turnam nişte gel antibacterian pe degetele mâinii drepte, scuturând mâna pentru ca acesta să se usuce. Ar fi bine să aşezi dinainte tubul cu catetere pe un suport special, astfel încât tubul să stea în picioare, cu capacul scos, ca să poţi lua câte un cateter cu mâna curată fără a mai fi nevoie să atingi recipientul. După ce scoteam cateterul, îl scuturam bine, pentru a îndepărta urmele de soluţie folosită pentru sterilizarea la rece (dacă veterinarul te sfătuieşte să faci asta, clăteşte cu apă cateterul înainte de a-l folosi). Dacă atingeam din greşeală cateterul de obiectele din jur în timp ce îl scuturam, luam imediat altul din tub. După ce mă asiguram că s-a uscat, trăgeam cu grijă cateterul prin gel lubrifiant (astfel încât să fie acoperit pe o suprafaţă de aproximativ doi centimetri), şi, ţinându-l la distanţă, începeam să îl inserez.

Stimularea urinării

Mai există o metodă care funcţionează pentru golirea vezicii în cazul multor animale de companie. Poate fi utilă pentru perioade scurte de timp sau în cazuri de urgenţă. Această metodă implică stimularea externă a zonei genitale a animalului pentru a provoca urinarea, şi este similară felului în care o pisică mamă procedează cu puii. În cazul golirii manuale a vezicii prin exercitarea de presiune nu este necesar contactul cu zona genitală a animalul, şi nu se pot introduce niciun fel de microbi în uretră. Stimularea externă, pe de altă parte, poate introduce germeni în uretră şi poate cauza o infecţie a tractului urinar [[Urinary tract infection]]. De asemenea, golirea manuală îţi permite să controlezi eliminarea întregii cantităţi de urină, în timp ce stimularea externă depinde de capacitatea animalului de a-şi goli singur vezica. Prin stimulare externă, este posibil ca animalul să îţi urineze pe mâini, lucru care nu are cum să se întâmple în cazul golirii manuale prin exercitare de presiune. Dacă veterinarul ţi-a arătat cum să goleşti manual vezica animalului dar tu nu reuşeşti să o faci, cere încă o demonstraţie. Dacă te găseşti în situaţia în care vezica animalului trebuie golită, iar tu nu ştii cum să i-o goleşti aplicând presiune sau folosind un cateter, stimularea externă poate servi drept o metodă temporară, până când consulţi un veterinar.

Pisică femelă

Într-o noapte încercam să-i golesc manual vezica lui Jaime şi mă simţeam foarte tristă. Nu puteam simţi vezica şi eram mult prea obosită pentru a o duce pe Jaime la veterinar în regim de urgenţă. Am început să îi frec coapsa şi a urinat puţin la mine pe mână. Apoi am frecat-o mai sus pe picior şi pe organele genitale şi ea a început să urineze din ce în ce mai mult. Atât eu, cât şi medicul veterinar, am fost uimiţi. Am folosit această metodă mai multe luni. O frecam cu destul de multă forţă, apoi o lăsam să se odihnească puţin, şi continuam tot aşa timp de 10 sau 20 de minute. Am fost foarte fericită să descopăr această soluţie, pentru că nu învăţasem încă să-i golesc vezica prin exercitare de presiune. Nu am putut să continui să folosesc stimularea externă la nesfârşit pentru că făcea des infecţii, dar cu siguranţă ne-a ajutat să rezistăm până ce am învăţat cum să-i golesc manual vezica.

Yorkshire Terrier mascul

Când îi golesc vezica îl ţin cu mâna dreaptă (noroc că e mic) şi, cu un prosop umed în mâna stângă, îi mângâi capul penisului înainte şi înapoi. Urinează de cel puţin trei sau patru ori, chiar de mai multe ori dacă vezica este plină. Am utilizat această metodă şi la cabinetul veterinar odată, iar medicul a observat tot procesul, apoi a verificat vezica şi era goală. Dacă afară plouă îi golesc vezica în cadă, iar dacă e timp frumos, afară (îi place să îşi marcheze teritoriul, he he).

Comentariile voastre

Multe dintre aceste comentarii au fost reproduse dintre mesaje postate pe forumul HandicappedPets de la http://www.HandicappedPets.net.
Sunteţi bineveniţi să postaţi dacă aveţi întrebări şi vă preocupă ceva!

Image

Informaţii generale

Colaborează cu medicul veterinar

Dacă veterinarul ţi-a arătat cum să goleşti vezica animalui prin exercitare de presiune, iar tu nu reuşeşti, nu ezita să soliciţi încă o demonstraţie!

Dacă nu crezi că reuşeşti să goleşti complet vezica de fiecare dată, spune-i asta medicului veterinar. Poate să prescrie un tratament cu antibiotice care să prevină apariţia infecţiilor până când tu devii mai eficient.

Găseşte metoda potrivită pentru animalul tău

Nu există o metodă unică care să funcţioneze perfect în cazul tuturor animalelor. Poţi să goleşti vezica animalului tău de casă dacă acesta stă în picioare, culcat, la tine în braţe sau într-un cărucior. Poţi să stai în faţa animalului, în spatele lui, lângă el, sau să îl ţii în poală. Poţi să foloseşti o singură mână, ambele mâini, sau doar un bandaj suspensor. Încearcă să găseşti metoda potrivită pentru fiecare animal în parte.

O bună îngrijire a intestinului face golirea vezicii mai uşoară

Este mai uşor să goleşti vezica animalului de casă atunci când acesta nu este constipat. Atunci când intestinul este plin cu excremente sau gaze, este mai greu să goleşti vezica. Animalul poate să înceapă să elimine excremente atunci când îl apeşi pe abdomen pentru a goli vezica. Majoritatea stăpânilor preferă să stimuleze animalul pentru ca acesta să elimine excrementele înainte să-i golească vezica. Pentru sfaturi în acest sens, consultă [[Bowel management in incontinent pets]] (evacuarea intestinală la animale de casă care suferă de incontinenţă).

Localizarea vezicii

Înainte de a goli manual vezica, verifică mărimea şi locaţia acesteia. Dacă nu este prea plină, vei putea simţi forma rotundă şi fermă, precum şi dimensiunile sale. De obicei este rotundă, dar poate fi şi alungită. Dacă este destul de plină, vei simţi doar ceea ce pare un abdomen umflat pe care pielea este foarte întinsă. Iată o pagină web cu radiografii ale unei vezici de mărime normală şi ale uneia care este prea plină. http://www.lbah.com/feline/flutd.htm

Vezica nu rămâne tot timpul în acelaşi loc. Poziţia sa depinde de cât este de plină şi de ceea ce se găseşte în tractul intestinal. Din această cauză, nu vei putea exercita presiune în exact acelaşi loc de fiecare dată.

Poziţionează-ţi mâna pe vezică şi testează zona strângând uşor, mişcându-ţi degetele câte o jumătate de centimetru în mai multe direcţii, cu răbdare, până găseşti locul corect. Dacă întâmpini dificultăţi sau animalul elimină doar câţiva stropi de urină, încearcă să împingi mai mult degetele în abdomen, urcând spre coloană, pentru a exercita mai multă presiune asupra vezicii.

Goleşte, ia o pauză, goleşte

Vei putea ajuta animalul să elimine toată cantitatea de urină dacă exerciţi presiune asupra vezicii de mai multe ori în aceeaşi sesiune. Dacă te opreşti câteva momente după ce a animalul a eliminat urină, vezica se va micşora puţin de fiecare dată şi îşi va recăpăta tonusul. Pauzele pot dura între câteva secunde şi câteva minute, în funcţie de cât timp este necesar pentru ca vezica să se rotunjească şi să devină din nou fermă.

Animale care au control parţial asupra vezicii

Unele animale au control parţial asupra vezicii. În cazul acestora, traumatismele la nivelul coloanei nu au cauzat paralizia totală. În alte cazuri, animalele redobândesc controlul asupra vezicii în timpul tratamentului de recuperare, dar încă nu pot controla perfect procesul de eliminare a urinei. Din această cauză, este important ca tu să continui să goleşti manual vezica sau să verifici ca ea să fie complet goală. Fă asta până când animalul va deţine din nou controlul absolut asupra vezicii.

Medicamente

Există medicamente care pot facilita golirea manuală a vezicii prin relaxarea sfincterului urinar şi îmbunătăţirea tonusului vezicii. Experienţa de până acum a indicat însă faptul că ele nu sunt, de obicei, necesare, însă anumite animale întâmpină mai multe dificultăţi de ordin fizic în golirea vezicii decât altele. Medicul veterinar va stabili dacă e necesar să-i administrezi medicamente animalului tău.

Golirea vezicii după plimbare

Dacă îţi duci câinele la plimbare prin locuri unde acesta îşi poate târî posteriorul pe suprafeţe murdare cum sunt trotuarul sau iarba, sau dacă a înotat în apă netratată, este bine să îi goleşti vezica şi, dacă este necesar, să-i speli organele genitale după ce vă întoarceţi acasă, chiar dacă animalul nu are încă nevoie să se uşureze. În acest mod vei înlătura mizeria şi microbii care pot cauza infecţii.

Golirea completă a vezicii

Lasă medicul veterinar să te verifice

Dacă nu eşti sigur că poţi să goleşti cu totul vezica animalului tău de casă, este bine ca medicul veterinar să verifice vezica şi să se asigure că nu a mai rămas urină imediat după ce tu i-ai golit-o manual.

Palparea vezicii

Eu una reuşesc să o fac să elimine toată urina. Ea este micuţă şi slabă, eu am degete lungi, şi îmi pot da seama doar prin palpare dacă a mai rămas urină în vezică. Apoi repet procedeul pentru a o elimina pe toată. Nu o las să se îngraşe, şi îi administrez lactuloză ca să nu se constipe, iar asta îmi permite să simt cât mai bine ce se petrece în corpul ei. Cred că în majoritatea dăţilor reuşim să golim la fel de bine vezica ca şi cum nu ar fi paralizată şi ar urina singură.

Golirea repetată

La sfârşitul fiecărei seri îi golesc de mai multe ori vezica. Mai întâi îl scot la plimbare şi îl ajut să elimine o mare parte din urină. Când ne întoarcem în casă, îl las pe Waffles în cărucior şi, în timp ce mă uit la televizor, îi golesc de mai multe ori vezica într-o găleată. Am mai spus asta, dar experienţa dobândită folosind un cateter m-a învăţat că tot timpul există o cantitate mai mare de urină decât te aştepţi. Dacă fac o pauză de 15 minute, urina continuă să se acumuleze în vezică. Apoi îl scot din cărucior pentru o jumătate de oră, îl pun înapoi, şi exercit presiune pe vezică până mai ies câţiva mililitri. Îl mai las 15 minute în cărucior şi îi golesc încă o dată vezica. De obicei mai curg câţiva mililitri şi atât. Atunci sunt sigură că nu a mai rămas urină. Însă trebuie să mărturisesc că, dacă nu aş fi folosit niciodată un cateter şi nu aş şti cât de multă urină se acumulează în vezica lui Waffles după ce i-o golesc prima dată în timpul plimbării, nu aş continua să încerc să i-o golesc de atât de multe ori. Îngrijirea lui presupune multă muncă, dar sper că aşa pot să-l feresc de infecţii.

Golirea vezicii în interiorul casei

Golirea vezicii în spălătorie

Şi câinele meu e mascul, şi cântăreşte în jur de 11 kg. Câteodată, înainte să-i golesc vezica, îl duc la toaletă pentru a-l ajuta să elimine excrementele din intestin. Astfel golirea vezicii devine mult mai uşoară.

Îl pun pe maşina de spălat, cu posteriorul CURAT (foarte important) lipit de partea din faţă a corpului meu. Câinele este în stare să se ţină în picioare, dar, dacă animalul tău nu poate (va reuşi cu timpul), îl poţi sprijini, lipindu-i posteriorul de corpul tău. Cu pumnii strânşi, îi apăs vezica. Îmi ţin coatele la nivelul taliei, lipite de corp, ca să am mai multă putere. <snip> Exercit uşor presiune în partea de vezică care e mai aproape de buric, apoi, pe măsură ce urina este eliminată, îmi repoziţionez mâinile tot mai jos, spre partea din spate a abdomenului, către posteriorul câinelui. Trebuie să reajustez poziţia mâinilor de mai multe ori pentru a goli complet vezica. Câinele va elimina un jet puternic de urină la început, apoi vor cădea picături tot mai rar. Menţine presiunea uşoară şi încearcă să mişti mâinile până când eşti SIGUR că nu se mai elimină deloc urină. În curând îţi vei da uşor seama dacă vezica este goală sau plină.

La noi în casă se desfăşoară un adevărat concurs pentru a vedea cine poate obţine cel mai drept jet de urină. Câteodată ratăm ţinta, cârpa pe care o pregătisem… Ups!

Când vezica este complet goală, pune cârpa udă în coşul pentru scutece [[diaper pail]], şi şterge ÎNTOTDEAUNA suprafaţa maşinii de spălat pentru a evita formarea de rugină!! Eu am o sticlă cu detergent pentru geamuri cu pulverizator, cu care curăţ maşina de fiecare dată. De asemenea, ţin la îndemână şi câteva cârpe curate, în caz că am nevoie de mai mult de una ca să duc treaba la bun sfârşit.

Golirea vezicii în toaletă

Căţeluşa mea Cocker spaniel are 3 ani şi a fost operată în 13 ianuarie. Este paralizată şi nu poate urina sau defeca de una singură. Cântăreşte 15 kg. Sigur că este mai uşor să goleşti vezica unui câine mic, dar vei reuşi chiar dacă ai un animal de talie mare. Eu cântăresc 52 kg şi o duc singură pe Molly până la baie, unde îi golesc vezica deasupra toaletei. Reuşesc de asemenea să o ajut să elimine excrementele din intestin. Molly poartă întotdeauna scutece, în caz că mai scapă urină, dar dacă îi golesc vezica de 3 sau 4 ori pe zi, cantitatea de urină care se scurge va fi minimă. De obicei folosesc acelaşi scutec de 3-4 ori, pentru că este perfect uscat şi nu trebuie să îl înlocuiesc. Cada noastră este chiar lângă toaletă, şi am cumpărat cu scaun pentru cadă destinat persoanelor cu handicap, pe care l-am amplasat astfel încât jumătate să fie în cadă şi jumătate pe podeaua de lângă cadă. Apoi o pun pe Molly la mine în poală, cu fundul deasupra toaletei. Îmi strecor mâna pe sub abdomenul ei, aproape de picioarele din spate, şi o ridic, în timp ce cu cealaltă mână apăs la 2-3 centimetri de coadă, pentru a o împinge în jos pe mâna mea, şi aşa reuşeşte să elimine urina cu un jet destul de puternic. Am întotdeauna şerveţele umede pentru bebeluşi la îndemână, ca să o pot curăţa.

Golirea vezicii în chiuvetă

Aşez căţeluşa pe plita de lângă chiuvetă, cu posteriorul îndreptat spre chiuvetă, şi îi golesc vezica, încercând să direcţionez jetul de urină spre scurgere. O usuc cu şerveţele, apoi curăţ plita şi clătesc chiuveta. Din când în când mai torn înălbitor în chiuvetă şi îl las să acţioneze 10 minute. Ţin tot timpul la îndemână pungi de hârtie într-un sertar din dulăpiorul din baie, iar după ce usuc căţeluşa, pun şerveţele într-o pungă şi le arunc împreună cu restul gunoiului. Golirea vezicii pe plită mă ajută de asemenea, pentru că se vede ce fac, în oglinda din baie, astfel nefiind necesar să îmi aplec capul.

Golirea vezicii în cadă

Nu este atât de dificil să goleşti manual vezica animalului. Odată ce găseşi „punctul magic”, urina se elimină uşor. Avem un teckel căruia îi golim în fiecare zi vezica în cadă. După ce vezica e goală, e uşor să facem curat. Devine repede o activitate de rutină.

Golirea vezicii pe un covoraş absorbant

Covoraşele absorbante vă permit să goliţi vezica animalului oriunde. De asemenea, ele vă permit să observaţi mirosul şi culoarea urinei.

Image

Spasme în timpul golirii vezicii

Picioare neliniştite

Waffles mai face asta câteodată. Ambele picioare încep să danseze haotic (câteodată în timp ce îi golesc vezica, dar de obicei se întâmplă când stă liniştit). Începe să lovească cu picioarele (par să fie spasme) şi să urineze în mai multe jeturi puternice. Poate face asta de mai multe ori în aceeaşi zi, sau doar o dată pe săptămână. A început la aproximativ 4 luni după operaţie.

Lovituri cu piciorul

Câinele meu loveşte câteodată cu piciorul asemenea unui măgar, când încep să îi golesc vezica. Îşi întinde pentru un moment picioarele din spate, cât de tare poate, atunci când palpez prima oară vezica. Aştept să se oprească, apoi îmi mut mâna şi îi elimin urina.

După operaţii abdominale

Rupturi şi inflamaţii ale intestinelor

Ce zi minunată a fost astăzi!!!
Am sunat la Medvet şi le-am spus despre problema pe care o întâmpinam când îi goleam vezica.
Asistenta mi-a spus să încerc să o scot în curte, să pun bandajul suspensor sub ea şi să o ridic încet, astfel încât să exercit presiune pe întregul abdomen, fără a-i apăsa direct rănile.

A FUNCŢIONAT!!! A urinat de şapte ori în timpul plimbării. Am fost atât de fericiţi că ne venea să plângem! Bucuriile mărunte ale vieţii, nu-i aşa?

(Notă: Acest câine a fost lovit de un camion, şi-a fracturat un picior şi pelvisul, intestinele s-au revărsat în abdomen; în timpul operaţiei de urgenţă pentru coaserea intestinelor, i s-a cusut din greşeală şi o parte din vezică. A fost nevoie de o a doua operaţie pentru a remedia greşeala, şi aşa a devenit necesar să îi golim manual vezica)

Operaţia de sterilizare

Kat a făcut o infecţie uterină anul trecut şi a suferit o ovariohisterectomie totală. Am fost foarte îngrijorată de faptul că trebuia să-i golesc manual vezica şi mă temeam să nu o rănesc sau să-i scot copcile. Până la urmă nu a fost chiar atât de rău. În primul rând, am putut să îmi schimb „modul de abordare” şi câteodată reuşeam să-i golesc vezica stând deasupra ei, dar nu sunt sigură că metoda funcţionează şi la câini. Îmi puneam partea de sus a ambelor palme pe coloana pisicii şi exercitam presiune pe vezică din lateral şi nu de dedesubt, cum fac de obicei. Eliminam aproape toată urina aşa, apoi încercam şi de dedesubt, pentru că la un moment dat nu mai reuşeam să palpez vezica. Kat nu protesta mai mult ca de obicei, dar e posibil să îşi fi pierdut din sensibilitate în zona în care a fost cicatricea.
Medicii veterinari au spus că nu existau multe şanse să o rănesc, îi puseseră mai multe rânduri de copci… Cred că, atât timp cât medicul veterinar care o operează ştie că e necesar să-i goleşti manual vezica, va fi totul în regulă.

Legături externe

Golirea manuală a vezicii unui câine

http://www.freewebs.com/dmroster/bladder.html (Articol despre golirea intestinului şi a vezicii)

http://www.scoutshouse.com/videos/video_bladder.html Expressing four different sizes of dogs

http://users.cyberport.net/~milnerwm/Expressing.html (Cum să goleşti vezica unui teckel mascul cu degenerare de disc)

https://www.youtube.com/watch?v=Saf_kZvwClE Expressing female dachshund into the toilet (1:25-1:40)

https://www.youtube.com/watch?v=SPg3Z0OIovo Expressing male dachshund onto puppytraining pad

https://www.youtube.com/watch?v=dzy7mrOBjz4 Expressing male dachshund lying on his back

http://www.wonderpuppy.net/copper/resources.htm (Video şi instrucţiuni audio despre golirea manuală a vezicii)

https://www.youtube.com/watch?v=mb500Gtvv88&NR=1 Expressing small male dog in standing position ("Peeing" Mac: Part 1)

https://www.youtube.com/watch?v=B7l2861NTnI&NR=1 Expressing small male dog in standing position ("Peeing" Mac: Part 2)

https://www.youtube.com/watch?v=yoYWs6OEfJI Expressing small female dog standing on the counter

https://www.youtube.com/watch?v=nm9TiCg11qs Expressing male French bulldog lying on his side (2:20-4:15)

https://www.youtube.com/watch?v=6CVtjghnxn4 Expressing small male dog lying on his side (1:00-3:00)

https://www.youtube.com/watch?v=R7JxBy56k_g Expressing male poodle in standing position

https://www.youtube.com/watch?v=d18yUDdZVUw Expressing medium large dog in standing postion with external stimulation

https://www.youtube.com/watch?v=Hp1u_sC4Ad8 Expressing medium large dog in standing position indoors (2:20-4:10)

https://www.youtube.com/watch?v=oHD0L2rJAcw Expressing large male dog lying on his side, cupped hand

https://www.youtube.com/watch?v=bEHSxUf2Nb8 Expressing large dog using closed fist technique

https://www.youtube.com/watch?v=lw6_T2FewZM Expressing large pitbull in a wheelchair (4:00-5:05)

https://www.youtube.com/watch?v=IbdPXgynVC8 Expressing large female dog over your knee

https://www.youtube.com/watch?v=yrv5Wzi1KR0 Expressing small male dog using fingertips, 2 positions

https://www.youtube.com/watch?v=758ol0nkWx4 Expressing small male dog, 2 positions

https://www.youtube.com/watch?v=CAaLdeJCIkw Expressing one-handed or two-handed

Golirea manuală a vezici unei pisici

https://www.youtube.com/watch?v=QdIBtw8_7No Expressing cat into the sink (Pookie: How we care for our paralyzed cat) (0:30-1:50)

https://www.youtube.com/watch?v=QQyHrjfBzsA Expressing large cat lying on his side into a litter box

https://www.youtube.com/watch?v=HVdJI-qsOus Expressing large male Persian (Sasha) in standing position (Part 1)

https://www.youtube.com/watch?v=KIFTKuR9-uc Expressing large male Persian (Sasha) in standing position (Part 2)

https://www.youtube.com/watch?v=wkG_hFgTIO8 Expressing cat onto paper

https://www.youtube.com/watch?v=uqSQkDTMTAQ Expressing cat on back while scruffing neck

https://www.youtube.com/watch?v=2Gxd7q3zEEo Expressing cat lying on her back before surgery (does not show surgery) (4:40-end)

https://www.youtube.com/watch?v=-UHpvLzoK74 Expressing obese cat lying on her side (language PG)

https://www.youtube.com/watch?v=LbVxdFyGKjs Expressing bladder and bowel of cat in standing position

https://www.youtube.com/watch?v=VH-4vryTra4 Expressing cat lying on his side

https://www.youtube.com/watch?v=jCVZdGms5oA& Expressing frightened cat with only one person

https://www.youtube.com/watch?v=iuMZ4hrijuY Expressing bladder and bowel of small cat in midair

https://v.youku.com/v_show/id_XMTczNjAzOTk2.html Vet expressing cat's bladder and bowel

https://www.youtube.com/watch?v=k9p5j9eXZ90 Expressing a male cat sitting on your lap

https://www.youtube.com/watch?v=OiMJGS2O46Q Expressing a male cat on his back or side

https://www.youtube.com/watch?v=HhReJqnuxOA Expressing male cat (Kuma) with bladder compression and external stimulation

https://www.youtube.com/watch?v=CnFCwDp_fL0 Expressing female cat (Ropa) with bladder compression and external stimulation

https://www.youtube.com/watch?v=VQiQH_d27c0 Expressing bladder and protecting twisted legs from urine

-----------------------------------------------------------------------------------------
Translation by Adriana Iotcov.
Post Reply