Evacuarea intestinală la animale de casă care suferă de incontinenţă

Post Reply
User avatar
FYI
Posts: 1883
Joined: Tue May 15, 2007 2:16 pm

Evacuarea intestinală la animale de casă care suferă de incontinenţă

Post by FYI »

Evacuarea intestinală la animalele de casă care suferă de incontinenţă este mai simplă decât te aştepţi. Vei putea asigura atât animalului tău de casă, cât şi familiei tale, o calitate ridicată a vieţii.
Ariel.jpg
Poţi învăţa cum să stimulezi reflexul de evacuare intestinală al animalului tău la timpul şi la locul potrivit. (Acest procedeu poartă denumirea de golire manuală a intestinului.) Dieta animalului tău poate fi ajustată astfel încât scaunul acestuia să fie uşor de curăţat. Pe deasupra, poţi să lucrezi cu programul natural de eliminare al animalului tău pentru a evita surprizele neplăcute. Şi poţi folosi scutece sau hăinuţe speciale pentru câinele sau pisica ta dacă doreşti să ai mai multă siguranţă.

Multe dintre aceste informaţii au fost reproduse dintre mesajele postate pe forumul HandicappedPets de la http://www.HandicappedPets.net. Sunteţi bineveniţi să postaţi dacă aveţi întrebări şi vă preocupă ceva!

Golirea intestinului

Scaun la cerere

Acest subiect poate produce o senzaţie de greaţă. Dacă te scârbeşti uşor, NU citi mai departe…

Teckel-ul meu suferă de incontinenţă din februarie. Un mesaj postat recent de Critters m-a făcut să cred că voi reuşi să îl determin şi pe căţeluşul meu să „elimine scaunul la cerere”.

Îl ţin deasupra toaletei, pe braţul stâng îndoit, îndreptându-i posteriorul spre peretele din spatele toaletei. Îmi strâng degetele de la mâna dreaptă de parcă aş vrea să ridic o monedă. Le plasez în jurul anusului, şi, cu o strânsoare fermă, trag spre exterior pentru a stimula apariţia fecalelor (scaunului). Nu e nevoie să repet mişcarea de mai mult de 3 sau 5 ori, iar fecalele sunt eliminate şi cad în toaletă. Este simplu, curat, nu te murdăreşti pe mâini, şi NU te vei mai trezi cu răhăţel în pat pe timpul nopţii! (Vei învăţa repede cum să îţi dai seama dacă sunt fecale în rect.)

Mi-am simplificat MULT viaţa cu acest procedeu. Pe lângă faptul că îi puteam goli manual vezica prin exercitare de presiune, ACUM putem şi să-i golim intestinul/ să-l forţăm să „elimine scaunul la cerere”. AHHHHH……
steps_poop_on_demand.PNG
Pulverizarea unei soluţii

Folosesc un recipient uşor, prevăzut cu pulverizator, în care amestec clorhexidină (dezinfectant) cu apă, şi îi pulverizez soluţia pe funduleţ. Îşi contractă sfincterul în mod repetat, şi, dacă nu mă opresc (şi îi stimulez uşor zona cu un şerveţel umed pentru bebeluşi), va elimina scaunul, pe un prosop de hârtie. Nu e un proces distractiv, dar e mai bine decât să trebuiască să cureţi fecalele împrăştiate prin casă. Am învăţat cum să îi golesc intestinul la cabinetul veterinar. Medicul trebuia să îi schimbe pansamentul de pe un abces care i-a apărut la funduleţ la scurt timp după operaţie şi pentru care a trebuit să fie tratat timp de DOUĂ luni. Şi de fiecare dată când îl curăţau, el făcea caca. Era o reacţie aproape instantanee.

Stropirea cu apă

Îi stimulez evacuarea intestinală de două ori pe zi, iar câteodată mai face treaba mare şi de unul singur. Tehnica de stimulare constă doar în stropirea cu apă a funduleţului, iar scaunul iese imediat. M-a ajutat foarte mult această tehnică, din cauză că Spike are obiceiul de a se foi şi a se roti întruna când se uşurează, şi era greu să-l fac să nu mai păşească în excremente şi să le tragă prin toată casa. Apa din sticla cu care îl stropeşti trebuie să fie rece (fără a fi fost ţinută la frigider, dar nici încălzită), pentru a cauza o mică senzaţie de şoc la nivelul fundului şi a provoca sfincterul să se contracte. Atât timp cât foloseşti tehnica atunci când ştii sigur că intestinul este plin, funcţionează de minune.

Cub de gheaţă

Metoda simplă. Ridică-i coada, pune-i un cub de gheaţă pe sfincter şi ţine-l acolo. Când acesta este împins la o parte, scaunul se elimină.
Tray.png
Beţişor de urechi

În ceea ce priveşte defecarea, aceasta poate fi declanşată prin introducerea vârfului unui beţişor de urechi uns cu vaselină în anusul câinelui. Alege un moment apropiat de cel în care câinele ar elimina singur scaunul, cum ar fi după ce a mâncat sau în timpul dimineţii, etc., astfel încât să poţi ţine sub control, măcar parţial, momentul când se întâmplă, şi să eviţi accidentele.

Şerveţel umed pentru bebeluşi

Eu îi frec uşor sfincterul, cu mişcări scurte, circulare, folosind un şerveţel umed pentru bebeluşi, şi astfel ea elimină scaunul „la comandă”.

Loţiune lubrifiantă şi mănuşă

Ultimul lucru pe care îl fac este să îl „determin” să îşi golească intestinul de două ori pe zi. Îmi pun o mănuşă pe mâna dreaptă, aplic nişte loţiune lubrifiantă pe degete, şi pun câinele pe un prosop de hârtie sau îl duc afară. Locuiesc în Cleveland, aşa că acum stăm mai mult în casă. Apoi îi stimulez anusul, frecând sfincterul şi trăgând uşor spre exterior. De obicei durează mai puţin de 2-3 minute şi scaunul este eliminat. Fac asta dimineaţa şi seara înainte de culcare. Scaunul se înveleşte uşor cu hârtie şi se aruncă, şi GATA, am scăpat de răhăţelul din pat (iubitul meu ar fi fost în stare să-l eutanasieze pentru că făcea caca în pat, nu-mi dau seama de ce.)

Masarea abdomenului

Iată cum îi golesc intestinul lui Jaime. <snip> O pun în poziţie verticală şi frec partea dorsală a piciorului din spate. Ea începe apoi să dea din acel picior, iar eu continui până când începe să îşi ridice coada. Apoi o întorc pe spate şi o frec cu putere câteva minute pe partea stângă. În timp ce eu fac asta, sfincterul i se relaxează pentru ca ea să elimine excrementele. Apoi încep să îi masez cu putere abdomenul, mişcând mâna în jos. Dacă este foarte constipată, îi mişc şi picioarele din spate în timp ce o stimulez. Se pare că Jaime nu îşi poate goli intestinul fără să aibă spasme în picioare. Dacă i se administrează medicamente pentru relaxarea muşchilor nu îşi mişcă picioarele cu la fel de multă energie când o stimulez, iar fecalele sunt mai puţine.

Metodă de golire prin strângere
Squeezing_method.png
Foloseşte-ţi vârfurile degetelor pentru a apăsa uşor şi a palpa ţesutul moale din jurul anusului. Apăsând această zonă circulară, vei putea simţi un corp solid în interiorul rectului. Plasează-ţi degetul mare şi arătătorul la o distanţă de 4 centimetri, de o parte şi de alta a rectului, apasă spre interior pe ţesutul moale şi încearcă să apuci scaunul prin piele. Acum ar trebui să ai o bucată bună de piele şi ţesut moale între degete, în centrul căreia se află scaunul. Dacă strângi cu mai multă putere, scaunul se va desprinde în interiorul rectului şi, în acelaşi timp, anusul se va deschide, iar excrementele vor fi împinse spre exterior. Frumuseţea acestei metode constă în faptul că, de obicei, scaunul care nu a fost încă eliminat se va mişca la rândul său spre exterior, aşa că vei putea repeta procedura. Trebuie să continui până când, la palpare, nu mai poţi simţi niciun corp solid sub ţesutul moale. Eu am grijă întotdeauna să nu strâng prea tare. Am citit undeva că se poate deteriora mucoasa din interiorul colonului. Şi nici nu vreau să-i cauzez un prolaps rectal. Ţin la îndemână, în locul special amenajat unde îi golesc intestinul, o cutie cu şerveţele de hârtie, şi, de fiecare dată, după ce se uşurează, acopăr scaunul cu un şerveţel, pentru a atenua mirosul. Poţi să ai nevoie de un număr destul de mare de şerveţele, dar cred că se merită.

Pui de pisică cu incontinenţă anală

Vreau doar să contribui şi eu cu câteva sfaturi în legătură cu puiul de pisică cu incontinenţă anală. Nu ţi-aş recomanda să foloseşti scutecul, pentru că pisica se va murdări foarte tare. Poţi să înveţi cum să îţi dai seama dacă s-a acumulat scaun în interiorul colonului palpând partea inferioară a abdomenului. E nevoie de puţin exerciţiu, dar funcţionează. Ultima parte a colonului este foarte uşor de palpat atunci când este plină cu excremente. Apasă uşor pentru a facilita eliminarea scaunului. Eu fac asta de două ori pe zi, de obicei la aceleaşi ore. Astfel îi vei goli colonul şi, de asemenea, vei reduce numărul „minelor de teren” pe care ţi le poate lăsa în casă.

Poate dura ceva timp până înveţi, aşa că trebuie să ai răbdare. Medicul veterinar te poate ajuta ghidându-ţi mâna şi dându-ţi explicaţii de genul „aici poţi simţi…”. Şi administrarea meselor ajută. Dacă se hrăneşte de una singură, nu vei avea cum să estimezi când există excremente în colon, dar dacă o hrăneşti tu, scaunele vor fi mai regulate. <snip>

O baie caldă poate de asemenea să pună lucrurile în mişcare. Dacă îi pui burtica sub un jet de apă caldă, îi vei stimula muşchii care antrenează evacuarea intestinală.

Inserarea unui deget

Pot să ofer câteva trucuri pentru problema cu scaunul. Trebuie mai întâi să cumperi o pereche de mănuşi de cauciuc de la farmacie. Unge-ţi degetul arătător cu vaselină sau orice alt lubrifiant solid. Ţine strâns animăluţul trecându-ţi mâna stângă pe sub burtica lui, apoi ciupeşte şi trage uşor de rect cu mâna dreaptă, după ce, în prealabil, ţi-ai pus o mănuşă şi ţi-ai uns degetele cu vaselină. Deseori scaunul va începe să iasă dacă faci asta de mai multe ori. Dacă acest lucru nu se întâmplă, unge-ţi degetul mic şi inserează-l foarte încet în rect. Astfel evacuarea intestinală se poate declanşa chiar şi în cazul animalelor paralizate complet. Dacă animăluţul este foarte constipat, s-ar putea să fii nevoit să „scobeşti” puţin scaun la început, însă apoi va ieşi de unul singur. Eu am declanşat astfel defecarea în casă, într-un loc unde băieţelul meu să se simtă în largul său, şi l-am ţinut deasupra unui ziar.

Administrarea dietei

Scaun solid

Îmi hrănesc căţeluşul cu hrană USCATĂ marca Bil-jac (cu un conţinut scăzut de calorii, pentru că el era destul de grăsuţ,) pe care am amestecat-o cu apă pentru a obţine o pastă (a încetat să bea apă după ce a fost rănit, aşa că are nevoie de lichide,), însă, dacă animalul tău bea apă, nu este necesar să o mai adaugi în mâncare. Deasupra îi pun câteva feliuţe de piept de pui fiert, doar cât să-i stârnesc interesul. Astfel scaunul său este solid, şi, aşa cum a spus şi Carol, pot să-l ridic pur şi simplu de pe jos, nu lasă urme nici pe podea, nici la funduleţ. Este un câine cu blană lungă, şi din această cauză îi rad posteriorul. Carol parcă numea asta o „epilare sanitară”.

Curăţenie cu şerveţele

Din experienţa pe care am avut-o cu un câine paralizat şi mai mulţi câini cu vârste înaintate, trebuie să subliniez importanţa îmbunătăţirii calităţii scaunelor. În cazul câinelui meu bătrân, trucul a constat din folosirea hranei Science Diet umede sau uscate. A eliminat doar scaune tari, bine formate, inofensive, nelipicioase, care nu degajau mult miros . Dacă se uşura în casă nu simţeam mirosul de cum intram pe uşă. Ca să înlătur urmele, trebuia doar să ridic scaunul cu un şerveţel şi să-l arunc la gunoi, sau să-l iau cu hârtie igienică şi să-l arunc în toaletă. Nu a mai fost necesar să folosesc detergentul de covoare! Dacă se uşura în pat, scaunul nu i se mai încâlcea în blană, deşi i se rostogolea sub şold. Aşa am obţinut o casă curată, băi mai puţine, şi o familie fericită. Am aflat că alţi stăpâni au avut rezultate similare cu alte tipuri de hrană pentru animale de calitate, aşa că poate fi necesar să experimentezi pentru a afla ce funcţionează mai bine în cazul sistemului digestiv al căţelului tău. Eu am un Teckel bătrân pe care îl hrănesc cu hrană uscată pentru un stomac sensibil Science Diet Sensitive Stomach, iar scaunele ei nu îmi fac probleme atunci când se uşurează în casă. Celălalt câine în vârstă mănâncă Science Diet k/d pentru rinichi. Am folosit multe cutii cu detergent de covoare când îl hrăneam cu hrană k/d umedă, dar de când am trecut la cea uscată, curăţ după el doar cu şerveţele şi fără spray de covoare.

Kleenex_cleanup.PNG
Lucrează cu programul natural al animalului tău

Hrăneşte-l la ore fixe

Este de asemenea foarte important să îl hrăneşti la ore fixe. Dacă urmezi acelaşi program de masă în fiecare zi, şi nu îi schimbi dieta, câinele îşi va forma propriul ritm. Îţi vei putea da seama când „e timpul” să meargă la baie. Şi îţi va fi mult mai uşor să cureţi mizeria dacă este bine închegată. Câinelui meu paralizat i-a mers bine cu hrană Nutro Naturals, cu care îl hrăneam de două ori pe zi, cu o gustare sau un prânz între mese.

Evacuare intestinală făcută când trebuie

Hrănirea la ore fixe şi adoptarea unei diete care să producă reziduuri minime vor ajuta la controlarea evacuării intestinale. Astfel evacuarea va fi mai regulată/ se va produce la momentul oportun. Dietele cu reziduuri minime vor reduce şi cantitatea de excremente eliminată.

Află care este durata digestiei la câinele tău

Pentru a afla cât de mult timp îi ia câinelui tău să proceseze hrana, hrăneşte-l cu bucăţele mărunte de morcov crud sau boabe de porumb îngheţate. Legumele nu sunt digerate – aşa că nu trebuie decât să fii atent când se elimină scaunul cu legume şi vei afla cât durează digestia la câinele tău. De obicei este în jur de 12 ore (a lui Clark e de 14 ore). Vei putea de multe ori doar să-l ţii cu funduleţul deasupra toaletei şi să tragi apa… E atât de simplu!!

Hăinuţe de protecţie

Unii stăpâni de animale preferă să le îmbrace cu scutece sau hăinuţe de protecţie pentru a evita surprizele neplăcute. Alţii şi-au dat seama că scutecele nu sunt necesare dacă îşi ajută animalele să îşi golească intestinul, dacă le controlează dieta şi se bazează pe programul lor natural de evacuare. Pentru mai multe informaţii despre scutece şi hăinuţe de protecţie accesaţi Diapers and male wraps (scutece şi condoame urinare).

Legături externe

http://users.cyberport.net/~milnerwm/Ex ... hor1101367 (Golirea intestinului şi a vezicii)

http://www.freewebs.com/dmroster/bladder.html (Articol despre golirea intestinului şi a vezicii)

http://www.youtube.com/watch?v=Saf_kZvwClE (Metodă de golire prin strângere)

http://www.youtube.com/watch?v=d18yUDdZVUw (Metodă de golire prin strângere)

http://www.youtube.com/watch?v=6ueeTJJW9YA

http://www.youtube.com/watch?v=LbVxdFyGKjs

http://www.youtube.com/watch?v=iuMZ4hrijuY

http://v.youku.com/v_show/id_XMTczNjAzOTk2.html

http://www.youtube.com/watch?v=HVdJI-qsOus

http://www.youtube.com/watch?v=KIFTKuR9-uc

https://www.youtube.com/watch?v=uogO9avVT98

Translation by Adriana Iotcov.
Post Reply